Mennyibe kerül a Németországi cégalapítás?

Németországban a legnépszerűbb cégforma a kft., melynek két típusa létezik: a GmbH és az UG. Mindkettő korlátolt felelősségű társaság, de míg a GmbH-nak a minimum törzstőkéje 25.000 euró, addig UG-t akár 1 euróval is lehet alapítani.

A részvénytársaság, azaz az AG a kft.-nél nagyobb és elismertebb cégforma. Ennek alapításához legalább 50.000 euró törzstőkére van szükség.

A magánvállalkozó engedély a Gewerbe, míg a Gbr több magánvállalkozó csoportosulásából jöhet létre.

A német cégalapításhoz szükséges okmányok

1. Személyigazolvány mindkét oldalának másolata
2. Lakcímkártya mindkét oldalának másolata
3. Tevékenységi körök meghatározása
4. Lehetséges cégnevek megadása (3-4 név)

A közjegyzőnél különböző dokumentumokat kell kitölteni arra vonatkozóan, hogy az ügyvezetőnek és a tagoknak nincs tartozásuk a német állam és más ország adóhivatala felé, hogy büntetlen előéletűek, és hogy a közelmúltban nem voltak olyan vállalkozásaik, melyek csődbe mentek volna, vagy jelenleg csődeljárás folyna ellenük.

A németországi cégalapításhoz még akkor is szükség van a németországi közjegyző előtt személyesen aláírni a dokumentumokat, ha meghatalmazással egy vállalkozást bízunk meg a németországi cégalapítással.

A cégalapítás folyamata

Az aláírás után a közjegyző hitelesíti a dokumentumokat. Ezután a bankban el kell helyezni a vállalkozási formának megfelelő törzstőkét. Bár UG-t alapítani már 1 euróval is lehet, érdemes a cégalapításra legalább 2-300 eurót szánni. A cég tőkéje cégvagyon, amit alapítás után ki lehet venni a bankból és fel lehet használni üzleti célokra, működési költségek fedezésére.

Előfordulhat, hogy bank visszautasítja a számlanyitási kérelmet. Ilyenkor másik banknál kell próbálkozni.

Mennyi időt vesz igénybe a németországi cégalapítás?

Magyarországon gyorsabban történik meg a cégalapítás, mint Németországban. A cégbejegyzés legalább 2 hét, de gyakran ennél tovább tart, míg a cégbíróság rendelkezésre bocsátja a Bejegyző Végzést a cégjegyzékszámmal és a gazdasági társaság felállásának igazolásával. Általában 1-3 hét alatt már lehet előtársaságként működni és szerződéseket kötni.

A németországi cégalapítás legbonyolultabb fázisa az adószám kiosztása. Lehet, hogy a cégbejegyzés után már 2 héttel kezünkben lesz a DE előtagú szám, aminek segítségével kereskedhetünk más uniós országokkal az áruforgalmi adó megfizetése nélkül. De az is előfordulhat, hogy a közösségi adószámra 6 hónapot kell várnunk. Hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlik le, azt sajnos nem befolyásolhatjuk, ezért felesleges zaklatni az adóhivatalt. Cégalapítás Németországban

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi időben a Finanzamt nem részesíti előnyben a virtuális székhelyet megjelölő vállalkozásokat, mikor egy regisztrált címre több tucat vagy akár több száz céget jegyeznek be. Az adóhivatal elvárja, hogy legyen tényleges székhely, ahol az adminisztrációs tevékenység folyhat.

Lényeges, hogy egy irodához csak egy cég legyen bejegyezve. Ehhez egy kisebb irodát már havi 150 eurótól bérelhetünk, míg ha virtuális székhelyet jelölünk meg, az sem kevesebb havi 100 eurónál, viszont nagy a valószínűsége, hogy nem fogunk rá adószámot kapni.

Mennyibe kerül a cégalapítás Németországban?

UG Alapítás

1500 EUR
1 Eurós KFT
Közjegyzői ügyintézés
Bankszámlanyitás
Kamarai Bejelentés
Cégbírósági Regisztráció

Székhelyszolgáltatás

140 EUR/hó
Berlini Iroda
Biztonságos Székhely
Levelek Szkennelése
Titkársági Szolgáltatás
Havi 1 óra Irodahasználat

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?