Rekordinfláció Németországban

Az elmúlt évek nehézségei, mint a koronavírus okozta válság, valamint az év eleje óta tartó orosz-ukrán háború negatív hatással voltak a globális gazdaságra, így a német gazdaságban is óriási kárt okoztak, ami a rekordszintű pénzromlásban nyilvánul meg. A 2022 tavaszán még csupán 7% körüli infláció májusra 8.7%-ra ugrott, amire 40 éve nem volt példa a német gazdaságban.

Habár a magyar inflációs ráta ennél sokkal magasabb, a legfrisebb adatok szerint elérte a 11%-ot, ami a közgazdászok szerint nem fedi a valóságot, ugyanis árnyalja a képet a benzinárstop, valamint a számos élelmiszerre bevezetett árplafon, így a valós inflációs adat akár 5-6%-kal is magasabb lehet Magyarországon. Az eurozóna átlagos mutatója a 8%-ot közelíti, a német érték tehát valamivel efölött van.

A statisztikai hivatal magyarázata szerint az alapanyagkínálat szűkülése, és az energiaárak gyors iramú emelkedése együttesen hajtják felfele a fogyasztói árindexet. Az infláció papírforma szerinti alakulását az elemzők véleménye szerint az energiaárak és az élelmiszeripari termékek árának elszabadulása hajtotta a leginkább, ezek nélkül mindössze 3%-os pénzromlással kellene számolnia a német gazdaságnak.

Nehéz dolguk van tehát most ebben az időszakban azoknak, akik céget alapítanak Németországban, vagy a világ bármelyik részén, hiszen a fogyasztói árak megemelkedése lassan már recessziószerű állapotokat idéz.

Mindazonáltal mi tapasztalatból mondhatjuk, hogy a nem éppen kedvező gazdasági körülmények senkit nem kell hogy visszatartsanak abbéli szándékukban, hogy belevágjanak egy új piac meghódításába, hiszen a mi cégalapítás irodánk is a 2008-as gazdasági válság elején kezdte meg tevékenységét, és azóta folytatjuk áldásos tevékenységünket úgy, hogy a legjobb minőséfű szolgáltatást nyújtjuk ügyfeleinknek, ami sikerünk alapja.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?