A Német adózás

A német adózás három szinttel rendelkezik: önkormányzati, állami és szövetségi. A rendszer magában foglalja a közvetett és a közvetlen adókat is. A legfontosabb a jövedelem és a hozzáadott érték (HÉA).

Ezenkívül az Alkotmány meghatározza az adózás elveit a fizetési képesség, a jogszerűség, az egyenlőség és a jóléti állam szempontjából is. Szövetségi szinten az ország adókat alkalmaz: a vámnál; villamos energián; gépjárműveken; italokon; a szolidaritási pótdíjon vagy a Solidaritätszuschlag-on. Állami szinten a következő adókategóriákat különböztetik meg: öröklési adó, ingatlanadó, szerencsejáték adó, tűzvédelmi adó. A németországi szövetségi adók magukban foglalják az ingatlanokra, italokra, vendéglőkre és háziállatokra kivetett adókat.

Ennek ellenére az állami költségvetés a HÉA-ból és a jövedelemadókból származó legnagyobb bevételt halmozza fel. A németországi jövedelemadó a nemzeti és a nemzetközi befektetőkre egyaránt vonatkozik. A rezidenseket jövedelemadóval terhelik mind az országban, mind annak határain kívül megszerzett nyereségük tekintetében, míg a külföldiek csak a Németországból származó jövedelemadóval tartoznak. Az adó a foglalkoztatásból, üzleti tevékenységekből, tőkéből és egyéb tevékenységekből származó jövedelemre vonatkozik. Az arányt egyénileg határozzák meg, és 0–45 százalékonként változnak.

A nemzetközi befektetések előnyei Németországban

Németország számos kettős adóztatási szerződést kötött, így a nemzetközi befektetők számos mentesség és adókedvezmény előnyeit élvezik. A céges adókat a cégek szedik be az üzleti nyereségük alapján. Az országban bejegyzett összes cégnek kötelessége fizetni ezt az adót.

A német fiókokkal vagy leányvállalatokkal rendelkező nemzetközi vállalkozásokra a nemzeti jogalanyokra alkalmazandó adózási rendszer vonatkozik, és ugyanazokra a kedvezményekre és mentességekre jogosultak. Jelenleg a német céges adó mértéke 15 százalék. Ezenkívül a cégek jövedelmére kereskedelemadók és szolidaritási pótdíjak vonatkoznak.

Ha egy vállalkozást vagy céget kíván regisztrálni Németországban, akkor sokkal többet kell tudnia a jövőbeni vállalkozás adókötelezettségéről és a cégalapításról. Ha többet szeretne megtudni az adórendszerről és a cégalapítási eljárásról részletesen, akkor felveheti a kapcsolatot a német szakértőkkel, és máris sokkal könnyebb lesz a cégalapítás.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?