Mi a védjegy és mi a szerepe?

A védjegy egy olyan egyedi szimbólum, melyet egy vállalkozás termékeinek beazonosíthatósága, ábrázolása érdekében használnak. A védjegy egyedisége abban nyilvánul meg, hogy ugyanazt a szimbólumot, a regisztrációt követően, egyetlen más szervezet sem használhatja.

A két évtizedig érvényes szabadalmakkal ellentétben, a védjegyeknek nincs lejárati idejük (természetesen ennek elérése érdekében a vállalatoknak végig kell járniuk a szükséges lépéseket, meg kell felelniük az előírásoknak.)

Ezen szimbólumok sajátossága abban rejlik, hogy az emberek emlékezetébe vésődnek, és idővel az adott cég azonosítóivá, szinonimáivá válnak (mindehhez elegendő, ha az Apple, a Nike, a McDonald évekkel ezelőtt regisztrált, speciális logóira gondolunk. Igaz, hogy bevillantak?)

A vállalat és márkái számára rendkívül fontos a könnyű beazonosíthatóság, az többi piacon futó, konkurens termékkel való összetéveszthetetlenség garantálása. A cél az, hogy valahányszor egy ügyfél meglátja a márkához kapcsolódó emblémát, azonnal felismerje a céget.

Milyen jelei lehetnek a védjegynek?

A védjegyet igénylő vállalatok három szimbólum közül választhatnak, melyek a következők:

– ennek a védjegyszimbólumnak adott cég általi használata arra figyelmezteti a versenytársakat, hogy ezt a kifejezést/szimbólumot már elsajátította.

® ez a szimbólum kizárólag a védjegyhivatal által kiadott, regisztrált védjegyek használhatják.

– ez az úgynevezett service mark logo, melyet a szolgáltatásokkal rendelkező cégek igényelhetnek. Az egyszerűség kedvéért azonban a legtöbb vállalkozás a jelet használja.

Amellett, hogy a védjegy biztosítja a védjegytulajdonosok számára a szimbólum használatának kizárólagos jogát, megakadályozza a védjegy más cégek általi használatát, ugyanakkor segíti a felhasználókat a cég felismerésében, beazonosításában.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?