Két utazás szükséges immár a cégalapításhoz

Ha egy új céget alapítunk Németországban, akkor most már nem tudjuk egyazon napon elintézni a közjegyzői papírok aláírását es a bankszámla megnyitását is. Mindezidáig ehhez szoktak hozzá ügyfeleink, hogy egy teljes napot terveztek Berlinben tölteni a céges ügyintézés végett. Sajnos ez már nem megoldhatü, ugyanis a bankok újonnan bevezették azt az eljárásrendet, miszerint csakis a cégbejegyzési iratok megléte mellett nyitják meg a vállalkozói bankszámlát.

Az ügyfeleknek tehát ki kell várniuk azt a kb 2 hetes időszakot, amíg a cégbíróság bejegyzis az újonnan alakuló társaságot, és kiosztja annak a cégjegyzékszámot, azaz a HRB Nummert. Ezen Végzés birtokában tudjuk elkísérni ügyfeleinket egy kiválasztott pénzintézetbe, ahol kérvényezheti az ügyvezető a vállalkozói számlanyitást. A kérvény benyújtását követően a bank elbírálja a beérkező kérelmet, és a vizsgálat eredményétől függően pozitív, vagy adott esetben negatív választ küld a megrendelőnek. Szerencsés esetben a bank hajlandó megnyitni a vállalkozói számlát, ám ha ezt visszautasítja a pénzintézet, akkor kénytelenek vagyunk további bankoknál próbálkozni.

A számlanyitás tehát megkíván egy újabb németországi kiutazást, sőt akár egy többnapos ottlétre is szükség lesz, ha a bankok válasza nem érkezik meg azonnal. Minden egyes ügyfelünktől ezért türelmüket kérjük, ugyanis ezen változások általános érvényűek, és minden egyes ügyfél esetében így jár el a pénzintézet. Ha nem sikerül egy helyi bankban számlát nyitniuk ügyfeleinknek, akkor fontolóra kell venni a lakcímbejelentést, vagy másodlagos megoldásként nyithatnak a vállalkozók egy fintech-bankszámlát újonnan alakult vállalkozásuk számára.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?