Lassan kifut az állami korona-támogatás

Támogatás Németország

Még hónap végéig nyújthatják be a kis és középvállalkozások kérelmüket a pandémia-támogatásra. A német kormány extra segítséggel kíván hozzájárulni a tönkrement, vagy jelentős veszteségeket elkönyvelt vállalkozások talpra állásához. Minden olyan vállalkozás, melynek árbevétele 2019-ig nem haladta meg a 750 millió Eurót, és komoly károkat volt kénytelen elszenvednie a koronavírus miatti lezárások idején jogosult veszteségei egy részének állami megtérítésére, valamint tőkeinjekciót is igényelhet rendkívül kedvezményes hitel formájában.

A hivatalos regisztrációt ezen a weboldalon lehet elvégezni, s könyvelő, könyvvizsgáló segítsége szükséges hozzá, ugyanis egy terjedelmes könyvelési anyag benyújtása szükséges a sikeres pályázáshoz, melyből látszik, hogy milyen veszteségei voltak a pályázó cégnek a korona-időszak alatt.

Adott esetben egy komplex kérelmet nyújthatnak be a vállalkozások, melynek keretén belül a veszteségek 50-70%-át is visszaigényelhetik, továbbá rendkívül alacsony kamatok mellett több tízezer, vagy több százezer eurós hitelt is felvehetnek a cégek, mely összeget vállalkozásfejlesztésre kell fordítaniuk.

Ezen program tavalyi indulásakor látványosan lecsökkent a kínálat az eladó német cégek piacán, ugyanis számos vállalkodó döntött úgy, hogy mégsem értékesíti csődbement cégét, hanem inkább él az állami segítségnyújtás lehetőségeivel, és versenyelőnybe hozza magát a nem várt pluszpénzekkel. S mivel lecsökkent az értékesítésre kínált cégek száma, így automatikusan megemelkedett az eladósorba került GmbH-k ára, s ennek következtében már tavaly beállt egy nem várt áremelkedés az eladó cégek áraiban. Történt ez azért is, mert sokan korona-sújtotta, pályázatképes vállalkozásként hirdették meg cégüket, és jelentős összegeket kértek egy ilyen GmbH-ért, amivel majd az új tulajdonos pályázhatott az állami támogatásokra.

Az állami támogatás végleges kifutása még kérdéses, mert elképzelhető az is, hogy meghosszabbítják a projektet. S hogy mi vár az eladó cégek piacára a jövőben, azt egyelőre nem tudni. Elméletileg csökkennie kellene az áraknak, azonban ezt egyelőre senki nem tudja megjósolni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?