Mit is jelent tulajdonképpen a német GmbH kifejezés?

A német GmbH kifejezés a Gesellschaft mit beschränkter Haftung, azaz a Németországban igen nagy népszerűségnek örvendő: korlátolt felelősségű társaság rövidített változata.

A GmbH kapcsán jelen pillanatban is aktuális kitétnek bizonyul a 25 ezer euró értékű minimális tőkekövetelmény, melynek felét, azaz 12 500 eurót, készpénzben szükséges a GmbH megalakulásakor biztosítani. Ez a szigorú követelmény a fizetőképes vállalkozás garantálása érdekében maradt érvényben.

Mindemellett azonban, mindazok a vállalkozók, akik nem rendelkeznek a fent leírt alapösszeggel az induláshoz, belevághatnak a GmbH light vagy más néven: mini GmbH megoldásba is. Ám ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni a tényt, mely szerint: az üzleti világban ez utóbbi alternatívát nem ismerik el, illetve nem veszik komolyan.

Német vállalkozási formák

A német GmhH-hoz hasonló, ugyancsak széles körben elterjedt vállalkozási forma az AG, az Aktiengesellschaft. Mindkét forma viszonylag gyorsan és relatíve egyszerűen létrehozható, és fő jellemzőik között kiemelt helyen szerepel, hogy a részvényesek lehetnek német és külföldi természetes és jogi személyek egyaránt.

A GmbH létrehozásához az alapító személy vagy személyek székhelye lehet Németországban vagy külföldön is.

Az alapításhoz szükséges 25 ezer eurós alaptőke egy további alternatívájaként tartható számos az úgynevezett eszközalapú alapítás, melynek keretében az alapító gazdasági javakkal járul hozzá. Ezek a gazdasági javak lehetnek ingatlanok, vállalati részvények, eszközök, gépek stb., melyekkel a közös értéknek el kell érnie a minimálisan elvárt összeget.

A német GmbH megalapításának lépései között szerepelnek a következők: az Egyesület Alapszabályának elkészítése; a közjegyző által igazolt céges szerződés teljesítése; a jegyzett tőke legkevesebb felének, azaz 12 500 eurónak, a befizetése; a GmbH német névvel való ellátása; a cégnyilvántartásban történő regisztráció; a kereskedelmi irodánál történő regisztráció.

A korlátolt felelősséggel rendelkező társasági forma lehetővé teszi egy külső ügyvezető bevonását, aki nem részvényes. Ami kissé megnehezítheti a startolást: az a viszonylag magas erőforrás-igény, valamint a némileg hosszas eljárások folyamata.

A GmbH-val a befektetők élvezhetik az adókedvezmények széles skáláját, ugyanakkor a felelősség korlátozása révén a befektetők számára ez a lehetőség igen vonzónak bizonyulhat.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?