Közösségi Adószám

Adószám Igénylés Németországban

Irodánk teljesen díjmentesen megigényli az alakuló társaságok számára a német adószámot. Ügyfeleinknek azonban tudniuk kell, hogy ez igencsak lassú folyamat, hiszen hosszú bürokratikus procedúra végeredménye az adószám kiosztása, ami minden esetben az Adóhivatalon múlik.

Egy újonnan alapított társaság bejegyzése megtörténik 2-3 hét alatt, s csakis ezt követően kérheti annak ügyvezetője az illetékes Finanzamttól az adószámot. Tapasztalataink szerint több hónapos ügyintézésbe telik, amíg egy új cég adószámot szerez, és megkezdheti tevékenységét. Az ügyvezető részére az adóhivatal kiküld egy kérdőívet, amelyen több tucat kérdés szerepel. Irodánk a társaság vezetőjével folytatott beszélgetés során megkapja azon információkat, amelyek szükségesek a kérdőív kitöltéséhez, így annak kitöltését intézzük, és a kész dokumentumot beadjuk a Finanzamt megfelelő osztályához. A feldolgozás azonban igencsak lassú, a németországi bürokratikus gépezet malmai meglehetősen lassan őrölnek, így türelemmel kell lenniük az új céget alapítóknak, amíg adószámhoz jut a társaság.

Szemben a bajor (München és környéke) praktikával Berlinben nem követeli meg az adóhivatal, hogy német lakcímmel rendelkezzen az ügyvezető. Hatékony segítség magyar nyelven: Cégalapítás Németországban.

Szerződéskötés Adószám nélkül

Amint az újonnan alapított cég megkapja a cégjegyzékszámot, már jogosult szerződések megkötésére, és Németország területén elkezdheti a tevékenységét is, számlákat azonban nem bocsáthat ki, vagy csakis akkor, ha a cég partnere beleegyezik abba, hogy egy adószám nélküli cég számláját bekönyvelje. Ebben az esetben a cégvezető a számlára csak a cégjegyzékszámot viszi fel, és ráírja, hogy adószám nélküli vállalkozás. Ha a szerződött fél befogadja ezt a számlát, akkor az egy szerencsés eset, mert többnyire elutasítják a német vállalkozások az ilyen számlákat. Ha viszont mégis sikerrel jár a vállalkozó, akkor az adószám megérkezésekor újra kell írnia a korábban kibocsájtott számlát úgy, hogy azon már megjelenjen az adószám. Ezen könyvelési praktika azonban nem jellemző a német üzleti életre, ennek ellenére némelyek elfogadják.

Tekintse meg Német Lakcím Szolgáltatásunkat is.

Adószám, Közösségi Adószám ügyintézés, ÁFA-regisztráció Németországban irodánknál