Mit kell tudni a német cégnyilvántartásról?

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai szövetségi állam Igazságügyi Minisztériuma által működtetett német kereskedelmi nyilvántartás (Handelsregister): centralizált hozzáférést biztosít a cégek és szövetkezetek állami nyilvántartásához.

A német cégnyilvántartás portálján több nyelven is elérhetők az általános információk (francia, holland, lengyel, angol, spanyol, török); ugyanakkor a nyilvántartásban szereplő tényleges információk elsősorban német nyelven válhatnak hozzáférhetővé.

A bejegyzési iroda tartalmazza a regisztrálásra került vállalkozókról és jogi személyekről bejegyzett összes információt a körzetben.

A német kereskedelmi regiszter hivatalos weboldalán további részletesebb tájékoztatások is elérhetők, melyek főként: csőddel, számvitellel, pénzüggyel, tőkepiaccal kapcsolatosak.

A weboldalt – az általános információhoz hasonló módon – ugyancsak több nyelven olvashatják az érdekeltek, tudniillik a platformot angol, olasz, spanyol és francia nyelvekre egyaránt lefordították.

A regisztráció (a német cégnyilvántartásba) térítésmentesen történik, mindezek mellett pedig ingyenesen hozzáférhetők a kiadványok és a vállalkozási keresések, valamint az adatok konzultálása.

A németországi kereskedelmi regiszter fő feladata a vállalkozások regisztrációinak befogadásában és feldolgozásában mutatkozik meg.

Az adatbázisként funkcionáló kereskedelmi nyilvántartásban minden releváns információ megtalálható a bejelentkezett társaságokról, így: a vállalkozás hivatalosan regisztrált neve, székhelye, az alaptőke és egyéb kapcsolódó részletek.

A nyilvántartásba vétel előtti szakaszban minden közzéteendő adatot alaposan ellenőriznek. Az ezt követően nyilvánossá tett információk bárki számára elérhetővé válnak, azonban vannak olyan speciális esetek, amikor külön regisztrációra lehet szükség egy-egy adat hozzáférése érdekében.

A cégnyilvántartásba vételi igényt elektronikus úton kell benyújtani (egy közjegyző által hitelesített formátumban.)

Érdemes már az elején figyelembe venni, hogy a vállalkozás struktúrájában történő mindennemű változásokat szükséges frissíteni a nyilvántartásban (ez vonatkozik az esetleges felszámolásra is.)

A cég alapszabályzatának elkészítése érdekében a vállalkozások német ügyvédi irodák segítségét vehetik igénybe.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?