Német GmbH alapítás magyar ügyintézéssel Berlinben 2.500 EURÓ

Németországban a Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH), azaz a magyar Korlátolt Felelősségű Társaság megfelelője a legnépszerűbb társasági forma, amely bizalmat sugároz a megrendelők fele, és a komoly üzleti szándékkal vállalkozást indítók kedvenc cégformája lett.

A németországi GmbH minimum alaptőkéje 25.000 Euró, mely összeget az ügyvezetőnek el kell helyeznie a cég bankszámláján, s a letétet igazoló banki nyugtát csatolni kell a bejegyzési kérelemhez, melyet leellenőriz a cégbíróság. Némely esetben megoldható a törzstőke késleltetett befizetése, ilyenkor az ügyvezető nyilatkozatot tesz a szükséges tőke készpénzes meglétéről.

Az ilyen törzstőke nyilatkozatot készséggel előkészítjük kérésre azoknak, akik nem szertnék az alapítás pillanatában a számlán elhelyezni a 25.000 Eurót. A későbbiekben azonban kérheti az adóhivatal az összeg felmutatását, vagy elhelyezését a bankszámlán. A törzsbetét lehet készpénz, vagy apport is. Az apport cégbe történő bevitele azonban kifejezetten nehézkes, hivatalos értékbecslőnek kell felértékelnie a bevitelre szánt ingatlant, gépjárművet, egyéb eszközöket. Irodánk nem vállal apportbevitellel történő cégalapítást!
A Gesellschaft mit beschränkter Haftung nevéhez hűen a társaság vagyonával felel tevékenységéért, ami minimum 25.000 Euró. Éppen ezen összegnek a nagysága a biztosíték a partnerek felé, akik emiatt szívesen kötnek szerződést egy GmbH-val.

A bejegyzési folyamat, a cégalapítás Németországban 1-3 hetet vesz igénybe, s tudni kell, hogy a társasági szerződés aláírásának és a hitelesítés pillanatától kezdve előtársaságként létezik a vállalkozás, jogi személlyé azonban a bejegyző végzés kibocsátásával válik, számlaképessé pedig az adószám megszerzésekor.

Egy KFT-t alapíthat akár egyetlenegy magánszemély is, de alapító tagja lehet egy másik gazdasági társaság is, ügyvezetője pedig természetes személy kell hogy legyen. A GmbH alapító tagjának/ügyvezetőnek állampolgársága nem lényeges, hiszen bármely más országbeli személy létrehozhat német KFT-t, azt azonban tudniillik, hogy nem német állampolgárságú, vagy német lakcímmel nem rendelkező személyek esetén az adószám kiosztása lassú, és több adóhivatali kérdésre kell felelnie az ügyvezetőnek, mint egy németországi személynek. Az alapítási ügymenet lassúsága miatt ajánljuk ügyfeleinknek eladó német cégeinket.

Az alapító tagok, és ügyvezetők a közjegyző előtt kell aláírják a következőket:

  • Társasági Szerződés
  • Aláírásminta
  • Ügyvezetői Nyilatkozat

Habár magához a GmbH megalapításához nem kéri a közjegyző, és a cégbíróság az ügyvezetőtől a német lakcímkártyát, a német vállalkozói bankszámlanyitáshoz viszont elengedhetetlen egy német lakcím bemutatása. Német lakcímbejelentésben azonban irodánk tud segíteni.