Adókategóriák Németországban

A német adózási jogrend összesen 6 adókategóriát számlál, melyek alkalmazása előtt olyan  tényezőket vesznek figyelembe, mint hogy egyedül, házasságban él-e az illető, nevel(nek)-e gyermeket, van-e mellékállása,  továbbá az is számít, ki mennyit keres havonta.

A Németországba költözők számára az egyik legégetőbb kérdés, hogy ha elhelyezkednek, akkor mennyi marad konkrétan a kezükben a bruttó fizetésükből, ez pedig nagyban függ attól, hogy melyik adózási osztályba kerül az illető. Az adóalap számításakor ugyanakkor számít a jövedelem mértéke is, ugyanis Németországban progresszív adózási rendszer van érvényben, ami azt jelenti, minél többet keres valaki, annál többet is vonnak le a fizetéséből, viszont ha alacsony fizetéssel van bejelentve a munkavállaló, akkor csak minimális összegű adót vonnak le a munkabérből.

Nézzük, melyek a német adóhivatal által meghatározott adózási kategóriák.

Steuerklasse 1:

Ide tartoznak az egyedülállók, özvegyek, elváltak, nyugdíjasok, továbbá az élettársi közösségben élő személyek is. Ide sorolandók a gyermeküket egyedül nevelők is, akik nem jogosultak családi pótlékra, valamint az olyan házaspárok is, akik közül valamelyik tartósan külföldön él.

Steuerklasse 2:

Ide tartoznak azok a szülők, akik egyedül nevelik gyermeküket, és jogosultak a családi pótlékra.

Steuerklasse 3:

A 3-as kategória egy kicsit bonyolultabb, mivel ez kapcsolódik az 5-ös kategóriához, ugyanis ide sorolandók azok a házaspárok, ahol mindkét fél dolgozik, viszont együkük jövedelme sokkal magasabb, mint a másiké, de azok számára is kiváló a 3-as típus, akiknek a házastársa egyáltalán nem dolgozik.  Ilyen esetekben mindig a nagyobb jövedelemmel rendelkező felet érdemes a 3-as adózási rendszer szerint megadóztatni, míg a másik fél automatikusan bekerül az 5-ös besorolásba.

Steuerklasse 4:

Ha létezik olyan adózási típus, amit a magas jövedelemkülönbséggel rendelkező házastársak választhatnak ki, akkor  ennek ellenkezőjére is kell legyen példa, ez pedig a 4-es Steuerklasse, amely azok számára kiváló választás, akik hasonló nagyságú fizetést visznek haza.

Steuerklasse 5:

Ilyenkor az egyik fél a 3-as számozást kapta, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező személy pedig ide kerül. Ez azt jelenti, hogy a kisebb munkabérből százalékban több adót vonnak le, míg a jobban kereső házastárstól kevesebbet követel az adóhatóság. Ergo: több marad a családi kasszában.

Steuerklasse 6:

Ide kerülnek a másodállással, és a több munkahellyel rendelkező munkavállalók, vagy azok, akik nem csak munkabérből élnek, hanem mondjuk egyéni vállalkozásuk is van.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?